Fri frakt över 500 kr ✔️

Fri frakt över 500 kr ✔️

Snabb 1-3 dagars leverans! ⚡️

Norsk inventering! 🇳🇴

Din kundvagn

din vagn är tom

Kolla in dessa samlingar.

Hva er blått lys?

Blått lys

Lys er et fascinerende fenomen som består av små partikler kjent som fotoner. Disse partiklene beveger seg gjennom rommet i form av bølger, hvor hver bølge har en unik lengde og styrke.

Lysspekteret varierer fra korte og kraftige bølger til lange og svake bølger, og avstanden mellom bølgetoppene kalles bølgelengde.Bølgelengder av lys måles i nanometer (nm), og de varierer mye, fra det synlige spekteret av farger som rød, oransje, gul, grønn, blå og fiolett, til det usynlige spekteret av infrarødt og ultrafiolett lys. Hver bølgelengde av lys har sine egne unike egenskaper og bruksområder.

Blått lys er en type lys med en bølgelengde mellom 400 og 495 nanometer, som er en del av det synlige lysspekteret.

Skade på retina

Blått lys, spesielt i området 400-450 nanometer, har en kraftig og konsentrert bølgelengde. Det kan trenge dypt inn i netthinnen i øyet og forårsake skade over tid, slik som makuladegenerasjon, som kan føre til synstap.

Søvnhelse

Blått og grønt lys med bølgelengder mellom 450-550 nanometer har en betydelig innvirkning på hjernens evne til å produsere melatonin, et viktig hormon for å regulere søvn og fremme generell helse og velvære.

Blått lys og melatonin

Melatonin, "søvnhormonet," regulerer søvn og våkenhet og produseres av pinealkjertelen i hjernen.

Når solen går ned og dagen nærmer seg slutten, begynner kroppens naturlige søvn-våken-syklus å skifte. Hjernen mottar et signal om å begynne å utskille melatonin, et hormon som spiller en viktig rolle i reguleringen av søvn og våkenhet.

Melatonin er ansvarlig for å fremkalle følelser av søvnighet og sender oss til slutt inn i en dyp og avslappende søvn. Eksponering for kunstig blått lys om natten kan imidlertid fullstendig forstyrre denne prosessen med å gjøre kroppen klar for søvn.

Blått lys om natten er kjent for å undertrykke produksjonen av melatonin, fordi signalene det sender til hjernen lurer den til å tro at det fortsatt er dagtid, uavhengig av den faktiske tiden. Dette får hjernen til å reagere ved å gjøre oss mer våkne og alerte, noe som gjør det vanskelig å sovne.